Sport i suplementacija

Suplementacija i trening

Svaki proces promene zivotnih navika u ishrani, trebalo bi poceti uvodjenjem vitamina i minerala u svakodnevnoj upotrebi. Prethodno proverite da li vam isti nedostaju u prehrani. Pod ovim mislim na vitamin B, C, D, cink, magnezijum, gvozdje.  Vecini ljudi motivacija za dolazak u teretanu jeste da kupe pakovanje whey proteina, glutamin, gejner, kreatin, aminokiseline itd..
Jedina istina jeste da za pocetak treba poceti sa zamenom nezdravih zdravim namirnicama, a nakon toga kroz odredjeno vreme potraziti podrsku u vidu suplemenata. Apsolutno podrzavam dva suplementa, za koje smatram da su dobra investicija, a to su protein i kreatin.
Protein iz razloga sto je odlicna dopuna nasem dnevnom unosu proteina, koji veci deo nas ne moze ispostovati kroz ishranu. Kreatin jer je jedan od najbezbednijih suplemenata koji je testiran na vise hiljada studija na ljudima. Preporucuje se svima, aktivnim ljudima, pa i onima koji se ne bave fizickom aktivnoscu. Takodje, ima ga najvise u crvenom mesu pa se preporucuje ljudima koji ne jedu meso. Kreatin je odlican saveznik u sprecavanju razgradnje misica, dobijanju nesto vise energije i u oporavku.
 

Trening

Ako niste znali kada je vreme za uvodjenje suplementacije u ishranu, sada je vreme da saznate nesto o tome. Pojedinci cim krenu u teretanu ili uvedu odredjene promene, zele sve i odmah, a u zivotu nista se ne krece tom brzinom. Prvo izaberite ko ce vam pomoci ili voditi ceo proces promene, a nakon toga uvedite prioritete, sto je u ovom slucaju zdrava ishrana. Nakon par meseci kada se telo privikne, odradite kompletne analize i saznajte da li postoje odredjeni vitamini i minerali kojih vam manjka u ishrani. Bespotrebno je i stetno unositi prekomerne kolicine suplementacije ukoliko ne postoji potreba za istim. 
Translate »